Trebeskyttelse av beste kvalitet

Tips & råd

Under finner du de vanligste spørsmål vi får samt tilhørende svar. Finner du ikke svar på ditt spørsmål er du velkommen til å henvende deg til våre forhandlere eller kontakte oss direkte.

Når er det best å male utendørs?

Når utetemperaturen er mer enn 5 grader. Det pleier å innebære at lufttemperaturen er ca 10 grader. Det er aller best å male ved overskyet være i ca. 20 grader når treverket er tørt og har en fuktandel mindre enn 16%.

Hvorfor er fukt farlig for mitt treverk?

Når tre tørker dannes sprekker, som er mottakelig for fukt. Fukt kan gi stor oppblomstring av råte og sopp. Om treets fuktighet overstiger 20%, kan sopp angripe treets hovedkomponenter og bryte ned treets struktur og styrke.

Sopp misfarger treet, men bryter det ikke ned. Alger bryter heller ikke ned treet. Angrepene binder allikevel fukt og øker risikoen for en mer alvorlig nedbrytning. Ta vekk grønnalger etc før du behandler treet, ellers vil den videre behandling få dårlig vedheft.

Hvilken maling skal jeg bruk på min fasade om jeg vil male med oljemaling og hvordan gjør jeg det?

Pinotex Superdec Plus er en dekkende vanntynnbar oljemaling til maling av trefasader. Den har høyt tørrstoffinnhold, danner tykke lag med maling og har god inntrengningsevne i treet. Ingen behov for grunning, hvilket gjør at du sparer mye tid. Malingen beskytter, og holder på farge og glans i inntil 12 år.

Slik gjør du: På nytt treverk, skal du grunne på utsatte steder for fukt, med Superbase Impregneringsolje, på endeved, vindskier, skyggefulle hjørner etc.

Ved ommaling: Skrap av løs maling. Vask huset med Sadolin Husrent. Grunn bart treverk med Superbase Impregneringsolje. Mal 2 strøk med Pinotex eksteriørmaling.

Ting du bør tenke på: Du bør ikke male i direkte sollys. Børst huset før maling. Det er alltid løs skitt, sagflis, støv etc. som bør fjernes og ikke bli liggende igjen under ny malingsfilm, som evt. kan føre til avskalling senere. Ideelt malevær er overskyet og ca 20 grader, og når treverkets fuktighetsinnhold er lavere enn 16 %. Mal heller ikke for sent på dagen, spesielt i begynnelsen og slutten av sesongen. Malingsfilmen må få tid til å overflatetørke før det blir rått og fuktig på kvelden. Det er for å unngå duggmatting.

Hvilken maling skal jeg bruke til min fasade om jeg vil male med akrylmaling? Hvordan maler jeg?

Ultradec er en dekkende, vanntynnbar akrylmaling for maling av trefasader. Malingen holder særdeles lenge på farge og glans – opptil 16 år!

Slik gjør du: Skrap av løs maling. Vask huset med Sadolin Husrens. Grunn bare flekker med Superbase Impregneringsolje og  deretter med Pinotex Tregrunning V. Mal 2 strøk med Ultradec.

Ting du bør tenke på: På nytt treverk bør du impregnere fuktutsatte steder, som endeved, vindskier og skyggefulle hjørner, med Pinotex Superbase Impregneringsolje. Grunn så hele overflaten med Pinotex Tregrunning V. Man skal ikke male i direkte sollys. Børst huset før maling. Det er alltid skitt, støv, sagflis, etc. som må fjernes. Ideelt malevær er overskyet og ca 20 grader, og når treverkets fuktighetsinnhold er lavere enn 16 %. Mal heller ikke for sent på dagen, spesielt i begynnelsen og slutten av sesongen. Malingsfilmen må få tid til å overflatetørke før det blir rått og fuktig på kvelden. Det er for å unngå duggmatting.

Hvordan oljer/beiser jeg mitt trykkimpregnerte terrassegulv?

Terrassebeis eller Terrassebeis Plus, alternativt Edeltreolje er bra alternativer om du vil behandle ditt trykkimpregnerte terrassegulv. Ulempen med klar olje uten pigment er at varigheten er kortere, og behandlingen må gjentas oftere om man ønsker å beholde samme finish. Pigmentet i Terrassebeis beskytter mot solens stråling, og den holder seg derfor pen lengre.

OBS! Vi anbefaler å behandle lerketre kun med lerketresolje.

Om tregulvet skal behandles med en farget Terrassebeis, gjør som følger: Børst tredekket rent for støv. Vask og rens tredekket med Pinotex Grunnrens/terrasserens, og skyll bort all såpe med rent vann til det slutter å skumme. La tørke. Stryk på 1-2 strøk med Terrassebeis eller Edeltreolje. Tørk vekk overflødig beis som ikke trekker ned i treverket – det som evt. ligger igjen i ”dammer”. Trykkimpregnert treverk er ofte for fuktig til å behandle når det er nytt. Vent til fuktigheten er lavere enn 16 % (3-6 måneder) før du behandler.
Det er best å beise/olje i overskyet vær i ca 20 grader, samt uten regn eller dugg de neste 6 timene.

Hvordan maler jeg vindskier?

Velg en dekkende farge for lengst holdbarhet. Slik gjør du: Vask. Skrap bort løstsittende maling. Grunn bare flekker med Pinotex Superbase Impregneringsolje, og grunn deretter med Pinotex Tregrunning V. Ferdigmal med 2 toppstrøk med valgt eksteriørmaling. Best er det å male i overskyet vær, i ca 20 grader, og når treverket er tørt, ikke høyere fuktighet enn 16 %.

Hvordan maler jeg vinduer?

Velg Pinotex Dør- og Vindusmaling V, som er en dekkende behandling. Vask først. Gjør slik: Skrap bort løstsittende maling. Grunn bare flekker med Pinotex Superbase Impregneringsolje, og deretter hele vinduet med Pinotex Tregrunning V. Ferdigmal med 2 toppstrøk med Pinotex Dør- og Vindusmaling V. Mal ikke i direkte sollys, og heller ikke for sent på dagen. Ikke lukk vinduet før etter at det er brukstørt (tid står på spannet).

Hvordan maler jeg hagemøbler?

Påfør Pinotex Superbase Impregneringsolje på endeveden og under stolbena, og med fordel hele møbelet hvis det er ubehandlet fra før.  Grunn møbelet med Pinotex Tregrunning V. Ferdigmal med 2 strøk Pinotex Dør- og vindusmaling V. Møblene må være vasket og tørre før behandlingen starter.

Hvordan maler jeg stakittgjerdet?

Vask gjerdet med Grunnrens/Terrasserens og la det tørke. Påfør Pinotex Superbase Impregneringsolje på hele gjerdet dersom det er ubehandlet fra før, og vær nøye med endeveden. Dersom det er malt fra før, skrap bort alt løstsittende maling, og påfør Superbase Impregneringsolje på bare flekker før du grunner med Pinotex Tregrunning V. Ferdigmal 2 strøk med valgte eksteriørmaling. Gjerdet må være tørt før du starter behandlingen, ikke over 16 % fukt. Ikke mal i direkte sollys, og ikke for sent på dagen.

Hvordan beiser jeg husfasaden?

Impregner ubehandlet treverk med Pinotex Superbase Impregneringsolje. Kan med fordel brukes på hele den ubehandlede overflaten, men er mest viktig på fuktutsatte steder som endeved, vindskier og skyggefulle plasser. Påfør så 2 strøk med Pinotex Transparent Plus eller Pinotex Classic beis i ønsket farge. Stryk i panelets lengder for å unngå fargeskjøter. Ikke mal i direkte sollys, og ikke dersom treverket måler over 16 % fuktighet.